Copiatoare – Achizitie / Inchiriere – Costuri, nu Vorbe

Copiatoare – Achizitie / Inchiriere

Ultima data am vorbit despre faptul ca un copiator, pe toata durata lui de viata, poate genera costuri egale cu de 2 ori valoarea lui de achizitie. Iar in materialul anterior, vorbeam despre avantaje si dezavantaje intre a cumpara si a inchiria un copiator.

Realitatea spune – desi contraintuitiv – ca este de fapt mai ieftin sa inchiriezi un copiator decat sa il cumperi. Stiu, la prima vedere nu pare sa aiba sens. Dar hai sa exploram un pic mai in detaliu.

Foarte pe scurt, din calculele de ultima data:

Cost echipament – 2000 euro + costuri exploatare – intre 3500 si 4000 euro (rotunjim, ca sa simplificam calculele). La un tiraj estimat de 500.000 de copii – avem un cost total de 0.011 – 0.012 euro/copie.

La inchiriere, nu te intereseaza decat un singur parametru – costul per copie. Care, surpriza, este de 0.009 euro/copie.

In plus, fiind in regim de inchiriere, beneficiezi si de echipament de schimb si timpi de raspuns ultra-rapizi.

Care este de fapt logica despre Copiatoare – Achizitie / Inchiriere? Cum poate fii costul de inchiriere mai mic decat cel de cumparare? Cand tot noi spuneam ca in mod normal este invers?

In primul rand, sa eliminam o varianta din calcul. La achizitie, poti sa ai noroc si sa cumperi un echipament de exceptie, care iti da minim de batai de cap. In cazul acesta, cel mai probabil costurile de intretinere vor scadea si vei reusi sa cobori sub cei 0.009 euro/copie. Cu mult? Probabil ca nu.

Acum – cand inchiriezi, firma care iti ofera acest serviciu are tot interesul sa isi maximizeze randamentul si eficienta. Asta inseamna ca:

– trebuie sa isi aleaga cu atentie echipamentul pe care il inchiriaza – branduri cunoscute, modele fiabile, echipamente second-hand cu garantie, etc. Caz in care este posibil sa se faca niste compromisuri, poate nu se vor alege intotdeauna niste echipamente cu performante foarte speciale, focusul fiind pe fiabilitate.

– trebuie sa aiba un program foarte eficient de intretinere. Trebuie sa faca in asa fel incat sa minimizeze deplasarile si practic sa nu fie nevoie de interventii suplimentare sau neprevazute la client.

– trebuie sa mentina echipamentul in parametri optimi de functionare. Acest aspect se leaga de cel anterior si de ideea de a elimina surprizele neplacute.

Concluzia – cand inchiriezi, echipamentul nu este al tau, este al lor. Si este treaba lor (adica a noastra) sa se asigure ca merge in parametri ceea ce inseamna ca vor depune multe eforturi sa se asigure ca se intampla asta. Asta inseamna ca nu merita sa cumperi? Nu, insa este mai bine sa cumperi apeland la sfatul si prin intermediul unui specialist.

Filip Mihai

Posted in

Operator COPYSERVICE